Kun isomummo oli pikkutyttö, maito suhahteli kylän pläkkisepän tekemään ämpäriin. Se oli aikaa, jolloin Suonenjoella kypsyi ajatus kylän omasta meijeristä.
Kyllä se olikin komeaa, kun Suonenjoen Osuusmeijeri (SOM) perustettiin joen yli vievän sillan korvaan vuonna 1915. Maitotonkkia kuskattiin kiikkerillä hevoskärryillä, kuormureilla ja vesitse lotjilla meijerin rantaan, jossa hevoset kiskoivat kuorman sisälle.
Vuosikymmenten virrassa meijerimme on käynyt läpi monta murrosvaihetta. Yrityksen nimi ja kumppanit ovat vaihtuneet. Maito on muuttanut pullosta pahvitölkkiin ja tuoterintamalla on eletty niin raejuuston valmistuksen alku vuonna 1982, lehtiotsikoihin noussut yömaito sekä proteiinipitoisten urheilujuomien nousu osaksi suomalaisten arkea.
Itse maaseutukin muuttui. Maitolaiturit tulivat ja menivät, ja muutaman kantturan tiloista siirryttiin uudenlaiseen maitotalousyrittäjyyteen.
Tänään lehmistä pidetään huolta eri tavalla kuin ennen ja myös ihmisten terveyttä sekä ruoan puhtautta vaalitaan tarkemmin. Mutta jotain on ennallaan. Lehmä kulkee yhä neljällä jalalla, hoppuilematta. Neljällä mahalla se tekee heinästä maitoa ja katselee laidunta syvillä, suurilla silmillään. Ja kotona ruokapöytään nostetaan oman maan aidot aarteet.