Hyvinvointia lehmille
Maitomaan kaikilla tiloilla on Welfare Quality® -sertifikaatti. Se myönnetään tiloille, joilla lehmien hyvinvointia mitataan säännöllisesti ajankohtaiseen tutkimustietoon perustuvan järjestelmän mukaisesti. Maitomaa on toinen meijeri Euroopassa, jolle sertifikaatti on myönnetty.
Maitomaalta tulee myös maitoa, jolla on Suomen ensimmäinen eläinten hyvinvoinnista kertova pakkausmerkintä, ELVI-merkki. Merkin tiukat kriteerit perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja sen käyttöä valvoo riippumaton toimija, FinWelfare Oy. Hyvinvoinnin mittaamiseen kehitetty kansainvälinen Welfare Quality -järjestelmä ja ELVI-merkki täydentävät toisiaan: ELVI vaatii eläinten hyvinvointia tukevat olosuhteet ja WQ mittaa niiden tuloksia.
Lue lisää ELVIstä täältä
Miksi Welfare Quality® on hyvä hyvinvoinnin mittari?
1. WQ katsoo eläimen eikä ihmisen näkökulmasta
Eläimen ei päätellä voivan automaattisesti hyvin, jos tietyt kriteerit täyttyvät esimerkiksi navetan rakenteissa tai navettatöiden sujuvuudessa, vaan hyvinvointia arvioidaan havainnoimalla eläintä ja sen käytöstä.
2. WQ tarkastelee lehmien hyvinvointia monipuolisesti
WQ pohjaa tutkimustietoon, jonka perusteella on muodostettu lajikohtaisia hyvinvoinnin kriteerejä ja periaatteita. Niiden avulla lehmien hyvinvointia voidaan tarkastella kattavasti ja mahdolliset parannuskohteet huomataan helposti.
3. WQ huomioi eläinten hyvinvoinnin lain määrittämää minimitasoa laajemmin
WQ-auditoinnit auttavat ymmärtämän lehmän lajityypillisiä tarpeita ja käyttäytymistä paremmin ja tarjoavat työkaluja, joiden avulla eläinten hyvinvointia voi jatkuvasti kehittää.
Welfare Qualityn neljä hyvinvoinnin periaatetta ja 12 indikaattoria
Auditointi käynnissä. Kuva: Essi Wallenius.
4. Lehmien hyvinvointia tarkkailee myös tilan ulkopuolinen taho
Säännöllisesti navetassa vieraileva asiantuntija varmistaa, että pitkälläkin aikavälillä tapahtuvat muutokset lehmien hyvinvoinnissa huomataan.
5. WQ ei ole riippuvainen maiden omista tuotantoeläinten elinoloja koskevista standardeista
Euroopan laajuisesti käytössä olevan mittausjärjestelmän avulla eläinten hyvinvointia voidaan tarkastella kaikkialla samojen periaatteiden mukaan.