MAITOTILALLA ENNEN JA NYT
Pirjo Vehviläinen

Lahdentauksen tila Vehvilänkylällä Suonenjoella on Pirjo Vehviläisen miehen Pekka Vehviläisen vanha sukutila. Siellä Kuvansijärven rannalla jo viisi sukupolvea on hoitanut karjaa.

Tällä hetkellä tilalla on 25 lypsylehmää sekä nuorkarja. Lisäksi viljellään yhteensä 69 hehtaarin peltoalaa ja hoidetaan 200 hehtaarin metsää.

Vuosikymmeniä vastuullista työtä

Tilalla on aina ollut lypsykarjaa. Pirjo tuli emännäksi 1981, ja sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1990. Työn perusasiat eivät Pirjon mukaan ole muuttuneet 40 vuoteen.

– Karjanpito on edelleen sitovaa, ja vastuullinen eläinten hoito, huolenpito ja tarkkailu jokapäiväistä. Teknologian kehittyminen on tosin osaltaan tuonut helpotusta työn raskauteen, Pirjo kuvaa.

Muitakin muutoksia toki on. Eläinten hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, ja seurantaa varten on luotu hyvinvoinnin mittareita. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat kehittäneet eläinten terveydenhuoltoa, ja DNA-testien avulla esimerkiksi karjan vastustuskykyä ja hyvää maidontuotantoa voidaan edistää. Maitomaan kaikilla tiloilla käytössä oleva Welfare Quality -mittausjärjestelmä auttaa tuottajia parantamaan eläinten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Muutosten myötä lehmien lypsymäärät ovat nousseet.

Tasapainoilua tiloilla

Viimeisiä vuosikymmeniä ovat sävyttäneet isot yhteiskunnalliset muutokset ja maailmanlaajuiset ilmiöt. Kulutuskäytännöt muuttuvat, ja taloudelliset paineet lisääntyvät. Ilmastonmuutos on tuonut omat haasteensa viljelyyn. Pirjo on ruoantuotannon tilanteesta huolissaan:

– Muutokset näkyvät jo kaupan hyllyillä esimerkiksi kotimaisen jauhelihan pulana. Etenkin maidon- ja lihantuottajat vähenevät hurjaa vauhtia. Pienet perheviljelmät lopettavat, ja tuotantoyksiköt kasvavat.

Toisaalta on luotu käytänteitä, jotka mahdollistavat entistä kestävämmän maidontuotannon. Maataloustukien saaminen edellyttää opiskelua, ja kaikesta toiminnasta on pidettävä kirjaa.

– Ympäristöstä täytyy huolehtia entistä enemmän. Tiloille on tehty meijerin toimesta hiililaskenta jo kaksi kertaa. Vuosituhannen vaihteessa alkoivat meijerin laatukoulutukset, joiden myötä tiloille laadittiin laatukäsikirjat ja laatumaitotilasta kertovat laatukyltit tienvarteen, Pirjo listaa.

Tulevaisuuden tuottajat

– Lehmien kanssa työskentely on ollut antoisaa, ja vielä 40 vuoden jälkeenkin vastaan tulee joskus yllätyksiä, Pirjo naurahtaa. – Olemme Vehvilän kylän viimeinen maitotila. Kun tulin tilalle 80-luvulla, melkein joka talossa oli lypsylehmiä. Meidänkin tilalla siirrytään kohtapuoliin eläkkeelle, ja maidontuotanto loppuu.

Kohta kylällä ei nähdä enää pellolla käyskenteleviä lehmiä. Pirjon mukaan tulevaisuudessa maidontuottajilta vaaditaan aiempaa enemmän johtajuutta ja päätöksentekokykyä. Silti Pirjo näkee maidontuotannon jatkuvan myös tulevaisuudessa.

– Meijeri vastaa hyvin vaatimuksiin panostamalla tulevaisuuden tuottajien kouluttamiseen, hän uskoo.

Karjanpito on edelleen sitovaa, ja vastuullinen eläinten hoito, huolenpito ja tarkkailu jokapäiväistä.

– Pirjo Vehviläinen