Päivä jogurttiosastolla

Kun työsähköpostissa lukee ”jukurtti”, kaikki tietävät, kuka on postin lähettäjä. Jogurttiosaston Vilma tykkää kirjoittaa sanan niin kuin se sanotaan. Vilma on jogurttiosaston esihenkilö ja vastaa valmistuksen lisäksi muun muassa tuotannon suunnittelusta. Siihen liittyvät myös monet onnistumisen tunteet.

”Kun suunnittelu on hoidettu hyvin, kaikki rullaa ja hävikkikin on minimaalista. Meillä on täällä pieni ja positiivinen porukka ja jos ehdotan jotain uutta, sitä ollaan nopeasti valmiita testaamaan”, Vilma kiittelee.

Jogurttiosastolla valmistuvat kahdessa vuorossa Maitomaan omat Vapaan hyvinvoivan lehmän jogurtit sekä sopimusvalmistustuotteet, joita meijeri tekee muille elintarvikebrändeille.

”Tällä hetkellä osastolla ei tehdä muuta kuin jogurttia. Tulevaisuudesta ei vielä tiedä, kaikenlaista on suunnitteilla”, Vilma hymyilee.

Jogurtti syntyy tietokoneella ja käsityönä

Vaikka jogurtit ovat kotoisin yhdeltä osastolta, lopullinen tuote on silti yhteispeliä. Meijerin yhteiskäsittelyosasto valmistaa edellisenä päivänä maitopohjat, jotka toimivat jogurtinvalmistuksen perustana. Jogurttiosaston aamu alkaa jauhotuksella, eli jauhelisäyksellä, jonka avulla nostetaan tuotteen kuiva-ainepitoisuutta. Sen ansiosta on jogurtin ihanan paksu ja kuohkea rakenne. Työvaihe vaatii riuskaa hauista, sillä jauhoja lisätään massaan säkkikaupalla käsin. Sitten seoksen annetaan hetken olla ennen lämpökäsittelyä eli pastörointia.

”Pastörointia ei tehdä ainoastaan pöpöjen tuhoamiseksi vaan tietyllä lämpötilalla myös aktivoidaan jogurtin eri ainesosia”, Vilma selvittää.

Pastöroinnin ja muiden vaiheiden ohjaus ja valvonta tapahtuvat tietokoneella. Pastöroinnin yhteydessä suurin osa jogurteista myös homogenisoidaan mahdollisimman pehmeän ja tasaisen rakenteen aikaansaamiseksi. Pastöroinnin jälkeen seos matkaa hapatustankkiin, missä hapatteiden lisäyksen ja perusteellisen sekoittelun jälkeen käynnistetään 4–5 tuntia kestävä kypsytysohjelma, jonka aikana hapatteet aktivoituvat ja maitoinen massa muuttuu kiinteäksi ja lohkeavaksi. Kun happamuusarvo on laskenut haluttuihin lukemiin, valmis massa jäähdytetään 40-asteisesta 20-asteiseksi. Jogurtti saa lopullisen rakenteensa ja happamoituminen pysähtyy.

Sitten vetovastuu siirtyy nestepakkaamon väelle. Jogurtti pakataan ja viedään kylmävarastoon vuorokaudeksi jäähtymään. Sieltä jogurttiherkut matkaavat lavoilla kauppojen hyllyille.

30 x kengänvaihto

Jogurttiosaston väki saapastelee päivän mittaan ympäri meijeriä, sillä jogurtinvalmistukseen liittyviä koneita löytyy useasta eri sijainnista ja myös raaka-aineet tulevat eri puolilta taloa. Koska eri osastoilla käytetään eri kenkiä, jalkineenvaihtokertoja saattaakin kertyä päivässä jopa kolmisenkymmentä.

”Noin 6–8 parit ovat aktiivisessa käytössä. Kyllä siinä aika tiuhaan saa olla pukemassa ja riisumassa työkenkiä”, Vilma myhähtää.

Muidenkin osastojen väki on tullut meijerissä tutuksi, sillä suurin osa maitomaalaisista viettää taukonsa samassa tilassa. Kivan porukan lisäksi Vilma tykkää työnsä eri vaiheista.

”Pidän itse koko valmistusprosessista ja sen vaihtelevuudesta. Osastolla täytyy hallita monenmoisia vaiheita ja laitteita. Aina koneet eivät toimi niin kuin pitäisi ja silloin tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja”, Vilma kuvaa.

Vaikka yllättävät tilanteet saattavat sattuessaan aiheuttaa harmaita hiuksia, jälkeenpäin hymyilyttää.

”Oli kesä ja tosi sateinen ja tuulinen päivä. Kova myräkkä aiheutti sähkövikoja ja minun piti ravata eri laitteiden väliä koko pastöroinnin ajan. Myöhemmin nauratti oma juoksumaratonini”, Vilma muistelee.

Hyvää mieltä työpäivään tuovat herkulliset uutuustuotteet sekä asiakkailta kantautuvat kehut.

”Paras fiilis tulee siitä, kun testataan uutuuksia ja saadaan ne valmiina tuotteina kauppaan. Toinen on tietysti positiivinen asiakaspalaute. Se tuntuu hyvältä pitkään”, Vilma kiittää.