Päivä juustolassa

Kuvassa Suvi ja Harri tarkkailevat raejuustopakettien matkaa linjastolla

Kun juustolan prosessinhoitaja Katja saapuu aamulla töihin, yövuoro on keitellyt valmista juustomassaa jo kahden kattilallisen verran. Uusien juustomassojen valmistaminen jatkuu lennosta ja päivä juustolassa pyörähtää vilkkaasti käyntiin.

Maitomaan 100-prosenttisesti suomalaisen raejuuston kotiosastolla eli juustolassa valmistetaan ja pakataan raejuustoa niin 200 gramman pyöreisiin pikkurasioihin kuin 20 kilon suurkeittiöpakkauksiin.

Massasta muruiksi

Juustolan väen aamuvuoro alkaa kello 6. Toimeliaan osaston puuhat jakautuvat kahteen eri työvaiheeseen: juustomassan valmistukseen ja pakkaamiseen. Sekä juuston valmistajat että pakkaajat tekevät työtä kolmessa vuorossa. Kerralla työn touhussa on kolme pakkaajaa sekä yksi juustonvalmistaja. Pakkuukoneita hyrrää osastolla neljä kappaletta.

Juustonvalmistajan vastuulla on ensimmäinen työvaihe, massanteko. Juustomassa syntyy, kun Maitomaan lehmien lypsämä maito hapatetaan kattilassa pH-arvoltaan sopivaksi. Tässä vaiheessa massa muistuttaa ulkonäöltään lähinnä viiliä. Seuraavaksi massa pilkotaan pitkittäis- ja poikittaisleikkureilla pieniksi tutuiksi muruiksi. Sitten muruja keitellään jokunen tovi, jotta saadaan aikaan oikea rakenne. Lopuksi juustorakeet huuhdellaan ja jäähdytetään.

Jotta jäähtynyt raejuusto saadaan kunnialla pakettiin, pakkaajat valvovat murujen matkaa herkeämättä. Koneenkäytössä, laaduntarkkailussa sekä sujuvan pakkausprosessin ylläpidossa auttavat niin työtaidot kuin harjaantunut silmäkin.

Juustolan iloinen jengi
Puhtaus on puoli ruokaa. Kuvassa Sini on pesemässä työvälineitä.

Juustolan iloinen jengi

Katja nauttii työssään erityisesti juustolan hauskasta porukasta ja hyvästä tiimihengestä.

”Töihin on mukava tulla. Joskus jos jokin asia sapettaa, esimerkiksi se jos koneet eivät ota pelatakseen, kaveri lohkaisee jonkin vitsin ja johan tuska laimenee”, Katja nauraa.

Katja on viihtynyt Maitomaalla jo kohta 19 vuotta. Polku vei voiosaston, juustolan sekä UHT-osaston pakkuutöiden kautta ensin meijerikoulun aloituksen myötä UHT-osastolle valmistajaksi, sitten juustonvalmistajaksi ja lopulta juustolan prosessinhoitajaksi.

”Tykkään talon tunnelmasta. Osasto ja toimintatavat ovat tulleet hyvin tutuksi. Täällä on paljon väkeä, joka on ollut talossa jo vuosikymmeniä”, Katja kertoo.

Huumorin lisäksi juustolan porukkaa yhdistää varsin spesifi makuaisti.

”Raejuustoa maistellaan sen valmistamisen jokaisessa vaiheessa, jotta voidaan olla varmoja, että laatu on kohdillaan. Yhden päivän aikana raejuustoa syntyy monta erää ja yhtä erää maistellaan useaan kertaan. Kyllä siinä kehittyy varsin tarkka raejuuston maisteluun erikoistunut makuaisti”, Katja vakuuttaa.