Hyvinvoiva lehmä pötköttelee

Hyvinvoiva lehmä pötköttelee

Kestää vain hetken, kun Uulalaa-lehmä käy makuulle. Ei uskoisi, että näillä muutamilla sekunneilla on niin suuri merkitys, mutta lehmälle helppo ja nopea pötkölleen pääseminen on erittäin tärkeää.

Maitomaan maitotilallinen Minna Ruokonen on panostanut lehmiensä hyviin makuupaikkoihin. Vajaa vuosi sitten lehmät saivat uudet, lehmän mukaan muotoutuvat vesipedit, joilla on mukava oleskella. Alusta mukautuu lehmän liikkeisiin, lämpötila pysyy sopivana ja liikkuminen on hallittua.

Kun lehmällä kaikki on hyvin, se on jaloillaan vain syystä – mennessään syömään, juomaan, lypsylle, ulkoilemaan tai tutkimaan jotain kiinnostavaa.

Makuulle käynnin kesto on yksi eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia arvioivan Welfare Quality -auditoinnin lukuisista kriteereistä. Savolainen yli satavuotias meijeri Maitomaa sai Welfare Quality -sertifikaatin toisena meijerinä Euroopassa jo vuonna 2018.

Kaikki Maitomaan tilat ovat mukana arvioinnissa ja yli 90 % tiloista on saanut arvosanan edistyksellinen tai erinomainen. Uuden Vapaa-maitotuoteperheen tuotteet on valmistettu näillä tiloilla tuotetusta maidosta.

Lehmän etu on myös tilallisen etu. Lehmän hyvinvointi näkyy maitotilissä – hyvinvoiva lehmä viettää pitemmän ajan makuulla, märehtii enemmän, ruoka maistuu ja eläin tuottaa enemmän maitoa.

Yli vuosikymmenen verran maitotilan yrittäjänä toimineelle Minna Ruokoselle lehmät ovat työkavereita.

Yli vuosikymmenen verran maitotilan yrittäjänä toimineelle Minna Ruokoselle lehmät ovat työkavereita.

Vastuullisuus on eläintenhoidon ytimessä

Minna Ruokoselle WQ-auditointi on hyvä apuväline arjen työssä.

– Ensimmäinen auditointi ihmetytti, kun en vielä tiennyt, mitä tapahtuu. Auditoija istui 5–6 tuntia sekuntikellon kanssa kaikkea lehmien toimintaa tarkkailemassa. Nyt, kun olemme saaneet jo useita raportteja, voimme käyttää auditoinnin tietoja toimintamme parantamiseen, Ruokonen kertoo.

Vaikka Ruokonen on kolmannen polven maitotilallinen, ammatinvalinta ei ollut hänelle itsestäänselvyys. Lukion jälkeen hän harkitsi myös sairaanhoitajaksi kouluttautumista, mutta päätyi opiskelemaan agrologiksi.

– Minulla on aina ollut jonkinlainen vietti auttaa ja hoivata, yli vuosikymmenen verran maitotilan yrittäjänä toiminut Ruokonen toteaa. Hänelle lehmät ovat työkavereita, joista hän haluaa aina huolehtia hyvin. Ja kuten työkavereilla, kaikilla tilan eläimillä on oma nimi. Uusimpia tulokkaita tilalla ovat harvinaiset tyttökaksosparit Ying ja Yang sekä Ässä ja Ärrä.

Jokainen lehmä on omanlaisensa. Rapsutuksista tykkäävä hakeutuu hoitajan läheisyyteen, arempi haluaa vetäytyä, ja joku haluaa olla porukan pomo.

Kun Ruokosen isoisä perusti kolmen lehmän tilan vuonna 1950, vastuullisuudesta ei puhuttu. Nyt Hiirenmaan maitotilaa pyöritetään maatalousyhtymänä, jonka yrittäjiä ovat Ruokosen lisäksi tämän veli vaimoineen. Ruokosen mielestä vastuullisuus on aina eläintenhoidon ytimessä.

– Kun toimitaan eläinten kanssa, täytyy ymmärtää, mitä ne tarvitsevat ja mikä edistää niiden hyvinvointia. Kun tunnen omat lehmäni, näen niistä, onko niillä kaikki hyvin.

Ruokonen tarkkailee lehmiä aina niiden parissa liikkuessaan. Märehtiikö lehmä, syökö se, missä asennossa korvat ovat, kuinka täysi pötsi on. Robottilypsykoneen tiedoista voi tarkistaa, koska kukakin on poikennut lypsyllä, onko rytmi pysynyt lehmälle ominaisena vai onko tahdissa poikkeavaa.

– Mitä aiemmin muutokset havaitsee, sitä helpompaa on ratkaista mahdollinen pulmatilanne, Ruokonen kertoo.

Vapaa-raejuusto on Suomen ensimmäinen vapaan ja ulkoilevan lehmän maidosta valmistettu raejuusto.

Maitomaan Vapaa-tuoteperhe tekee vastuullisen maitotuotteen valitsemisesta helppoa

Helmikuussa kauppojen kylmäkaappeihin on ilmestynyt uusi tuotemerkki, Maitomaan Vapaa. Ensimmäisinä maitotuoteperheestä hyllyille ovat ehtineet raejuustot. Maidot seuraavat helmikuun aikana ja vuoden mittaan tuoteperheeseen on luvassa lisää täydennystä.

Vapaa-tuoteperheen valmistuksessa käytetään maitoa tiloilta, joilla lehmät asuvat pihattonavetassa, liikkuvat vapaasti ja ulkoilevat ympäri vuoden. Eläimillä on tilavat, miellyttävät makuupaikat, ruokinta edistää hyvinvointia ja niiden terveyttä seurataan ja hoidetaan tarkasti yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Tilat ovat saaneet WQ-auditoinnissa ylimmän tai toiseksi ylimmän arvosanan.

Eläinten hyvinvoinnin edelläkävijänä tunnetun Maitomaan tavoitteena on tarjota kuluttajille laaja, todennetusti vastuullisten tuotteiden valikoima – kohtuulliseen hintaan.

– Haluamme tarjota kuluttajille helpon tavan tehdä parempia valintoja: maitotuotteiden perheen, jonka vastuullisuuden perusteita ei tarvitse arvailla, toteaa Maitomaan toimitusjohtaja Pasi Laitinen.

Minna Ruokonen toivoo, että kuluttajat ottavat Vapaa-maitotuotteet omikseen.

– Jos Vapaa-tuotteet myyvät hyvin, se näkyy tilan tuloksessa ja mahdollistaa sen, että voimme jatkossakin parantaa lehmien elinolosuhteita.

Lue lisää Vapaa-tuotesarjasta