Kirkastettu voi eli ghee
500 g Maitomaan suolaamatonta voita
(musliinikangas)
- Pilko voi kuutioiksi kattilaan. Lämmitä sekoitellen keskilämmöllä, kunnes voi on sulanut kauttaaltaan.
- Jatka hämmentämistä, kunnes voi kiehuu.
- Pienennä levyn lämpöä ja anna voin kiehua, kunnes pinnalle erottuu kirkas kerros. Hämmennä, jotta pohjaan painunut kiinteä aines ei pala.
- Kun voi vaahtoaa toisen kerran, on seos valmis. Nosta kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä hetken.
- Vuoraa lävikkö nelinkerroin taitetulla musliinikankaalla tai harsolla. Valuta voi lävikön läpi lasipurkkiin. Anna jäähtyä.
- Säilytä voita jääkaapissa.
Maitomaan suolaamaton voi on helppo keitellä kirkastetuksi voiksi. Kirkastettu voi eli ghee on pelkkää rasvaa – ilman proteiineja ja hiilihydraatteja. Gheellä paistaessa ei siis tarvitse huolehtia, että proteiini palaisi pannuun kiinni. Gheetä käytetään myös intialaisissa ruoissa ja ketoresepteissä.