Kirkastettu voi eli ghee

500 g Maitomaan suolaamatonta voita
(musliinikangas)

  1. Pilko voi kuutioiksi kattilaan. Lämmitä sekoitellen keskilämmöllä, kunnes voi on sulanut kauttaaltaan.
  2. Jatka hämmentämistä, kunnes voi kiehuu.
  3. Pienennä levyn lämpöä ja anna voin kiehua, kunnes pinnalle erottuu kirkas kerros. Hämmennä, jotta pohjaan painunut kiinteä aines ei pala.
  4. Kun voi vaahtoaa toisen kerran, on seos valmis. Nosta kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä hetken.
  5. Vuoraa lävikkö nelinkerroin taitetulla musliinikankaalla tai harsolla. Valuta voi lävikön läpi lasipurkkiin. Anna jäähtyä.
  6. Säilytä voita jääkaapissa.

Maitomaan suolaamaton voi on helppo keitellä kirkastetuksi voiksi. Kirkastettu voi eli ghee on pelkkää rasvaa – ilman proteiineja ja hiilihydraatteja. Gheellä paistaessa ei siis tarvitse huolehtia, että proteiini palaisi pannuun kiinni. Gheetä käytetään myös intialaisissa ruoissa ja ketoresepteissä.

Katso myös: